The fine liner
Image default
Kinderen

Wanneer kan je kind zelfstandig buitenspelen?

Als ouder wil je graag dat je kind voldoende beweegt op een dag. Een kind moet minimaal één uur per dag bewegen. Dit is erg belangrijk voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Tegenwoordig zijn er allemaal elektronische apparaten die worden gebruikt, maar die staan de beweging in de weg. Als ouder ga je in de begin jaren van je kind samen met je kind buitenspelen. Dit doe je om de veiligheid te waarborgen, maar wanneer is het eigenlijk tijd dat je kind zelfstandig kan buiten spelen? Dit kan verschillen per kind, maar verder in dit artikel wordt hier wel antwoord gegeven. Daarbij wordt ook aangegeven wat je als ouder kunt doen, zodat je kind zelfstandig en veilig kan buitenspelen.

Vertrouwen

Er is geen duidelijke leeftijd te noemen wanneer een kind zelfstandig kan spelen. Wanneer dit is ligt bij de ouder, maar vooral bij het kind. Kinderen zijn verschillend, dit betekent dat sommige kinderen op jonge leeftijd al verantwoordelijkheid voelen, maar anderen hebben dit weer later. De vraag die je dus als ouder moet vragen aan je zelf is: vertrouw ik mijn kind? Dit klinkt misschien als een harde vraag, maar dit laat wel zien of je kind er klaar voor is. Vaak willen kinderen met andere kinderen spelen, en dan is het ook goed om als ouder te weten of je vertrouwen kan hebben in het andere kind waarmee jouw kind gaat spelen.

Omgeving

De omgeving is een belangrijke factor voor het zelfstandig buitenspelen. Zo kan het verstandig zijn om als ouder een plek uit te kiezen waar je makkelijk kan komen, of waar je misschien zelfs zicht op hebt. Ook kan het handig zijn om een speeltuintje uit te zoeken, waar andere mensen in de buurt wonen die ook nog te hulp kunnen schieten. Tegenwoordig heeft elke buurt wel een buurtapp waar je ook in kan vragen of iemand even een kijkje voor je wilt nemen. Verder is een plek waar weinig verkeer komt ook zeer belangrijk. Kinderen op jonge leeftijd kunnen het verkeer niet goed inschatten, en houden daar ook nauwelijks rekening mee.

Maak afspraken

Afspraken maken met je kind is erg belangrijk voor de zelfstandigheid. Met deze afspraken zorg je ook voor een verantwoordelijkheidsgevoel. Zo is het belangrijk om samen te praten over wat je kind moet doen in noodsituaties, wanneer je kind thuis moet zijn en dat hij of zij communiceert met jou als ouder als hij of zij ergens anders naar toe gaat. Een tijd afspreken met je kind is vaak nog lastig, aangezien je kind nog geen goed gevoel heeft voor tijd. Met deze afspraken kan je ook zorgen voor het geleidelijk loslaten van je kind, en je kind dus steeds meer zelfstandigheid geven.

Overige punten die invloed hebben

Verder kunnen ook andere dingen invloed hebben. Zo kan het slecht weer zijn, onweer bijvoorbeeld. Dan wil je natuurlijk niet dat je kind buiten gaat spelen. Ook is het belangrijk om goede kleding en schoenen aan te schaffen voor je kind. Kinderen vinden het leuk om te rennen, klimmen en andere bewegingen te doen. Dan is het wel belangrijk dat zij dit vrij kunnen doen. Zorg er dus voor dat je goede kwalitatieve kinderkleding en kinderschoenen aanschaft. Deze moeten bescherming bieden, maar ook genoeg bewegingsvrijheid. Als je kinderen op schoenen lopen die versleten zijn, dan is de kans ook groter dat er ongelukken kunnen gebeuren.