The fine liner
Image default
Gezondheid

Over een depressie komen

Een op de tien mensen krijgt het ooit in zijn leven; een depressie. Het gevoel dat je geen energie hebt, dat je een somberheid hebt waar je nooit meer vanaf komt. In liedjes beschrijven ze dit met de mooiste termen: een citroenboom, een grijze wolk over je heen of een sumoworstelaar die op je borst drukt. Het kan ongelooflijk bedreigend voelen, en kan tot suïcidaliteit leiden. Daarom is het belangrijk dat je tijdig psychische hulp zoekt, zodat je niet nog verder in de put kan raken. 

 

Echter zijn veel mensen angstig om naar een psycholoog te gaan. Dit komt door het stigma dat om psychische ziektes hangt. Er zijn namelijk mensen die psychische ziektes niet als ‘echte’ ziektes zien, waar ze fysieke ziektes mee bedoelen. Dit komt omdat een psychische ziekte veel lastiger te begrijpen is. Psychische ziektes hebben namelijk met gedachten te maken, en men denkt dat gedachten te veranderen zijn. Dit is niet zo. Het is waar dat je meer controle over je gedachten hebt dan bijvoorbeeld over een tumor, maar dit betekent niet dat je je emoties en gedachten kunt veranderen. Hier komt ook nog eens bij dat bij een depressie en andere geestesziektes, vaak een hormoontekort of -teveel komt kijken. Hier heb je al helemaal geen controle over. Hierdoor kan iemand met een depressie daar dus helemaal niks aan doen. 

 

Dit betekent echter niet dat diegene niet geholpen kan worden. Als je namelijk naar een goede psycholoog amsterdam gaat, zal je daar hulp ontvangen. Deze hulp kan bestaan uit antidepressiva, maar ook uit het bieden van inzicht in de problemen en de oplossingen daarvan. Zo kan de cliënt aan zichzelf en zijn gedachten werken werken, waardoor de depressie steeds verder oplost. Vandaar dat het funest is dat je professionele hulp zoekt bij mentale problemen, zoals langdurige somberheid. 

 

Bezoek de website voor meer informatie : https://piekerpoli.nl/