The fine liner
Image default
Banen en opleidingen

Ontslag en outplacement: adviezen voor werkgevers en loopbaanbegeleiding voor werknemers

Outplacement; het is een term waar je liever niet mee te maken krijgt. Is het echter onvermijdelijk, dan kun je maar beter proberen om er het beste van te maken. Carrièrepoort –een outplacementbureau en ook specialist in loopbaanbegeleiding- kan je erin bijstaan, of je nu een werkgever of een werknemer bent. Waar je loopbaanbegeleiding inzet gedurende de werkzame periode van een persoon, is outplacement bedoeld voor de periode na of naar aanloop van een ontslag. Het betreft het traject van baan naar baan. Ontslag is voor alle betrokken partijen een nare ervaring. Carrièrepoort weet als outplacementbureau en specialist in loopbaanbegeleiding dergelijke trajecten voor iedereen in goede banen te leiden. 

Adviezen voor werknemers

Voor veel werknemers betekent ontslag een periode van rouw. Helemaal wanneer zij een lange tijd in dienst zijn geweest en het ontslag ook niet hebben zien aankomen. Toch is het belangrijk om niet bij de pakken neer te zitten. Probeer je emoties, in die laatste periode dat je werkzaam bent, onder controle te houden. Zo voorkom je uitspraken waar je later wellicht spijt van krijgt, of zelfs een conflict. Met behulp van een outplacementbureau ga je namelijk wellicht een nieuwe stap met positieve gevolgen tegemoet. Een stap die je anders nooit had durven zetten. 

Adviezen voor werkgevers

Ook als je als werkgever aan de andere kant staat, kan het ontslag van je medewerkers een grote impact hebben. Vaak vallen ontslagen omdat het niet anders kan en niet uit vrije keuze. Voor jou als werkgever is het van belang om goed op de hoogte te zijn van alle juridische aspecten. Ook dien je de mogelijkheden van het outplacementbureau op een rijtje te zetten. Een outplacementtraject is een investering in de toekomst van de werknemer. Toen hij nog in dienst was, deed je dit misschien middels loopbaanbegeleiding, maar in deze fase gebeurt dat met een gedegen outplacementtraject.