The fine liner
Dienstverlening

Help! Ik heb last van plotselinge haaruitval

Ontdekt u dat uw haar langzaam uitvalt en weet u de reden niet? Wellicht heeft u een tekort aan essentiële voedingsstoffen of er is langzaam een haarziekte ontwikkeld. Om de oorzaak te achterhalen is het belangrijk dat u een onderzoek laat uitvoeren door een specialist. Aan de hand van een uitvalpatroon kan deze specialist onderzoeken wat de reden is van uw haaruitval. In sommige gevallen dient er verder onderzoek uitgevoerd te worden. Wacht niet te lang met het laten onderzoeken van plotselinge haaruitval, want hoe eerder de oorzaak gevonden is, hoe eerder u behandeld kunt worden.

Het proces van haaruitval

Wanneer er sprake is van erfelijke haaruitval, ontstaan er inhammen, een terugtrekkende haarlijn en een kalen kruin. Deze kale plekken ontstaan door het hormoon DHT. Door dit hormoon wordt de haargroeicyclus steeds korter en wordt het haar steeds dunner totdat er kale plekken ontstaan. Maar haaruitval hoeft niet erfelijk bepaald te zijn. Het kan ook ontstaan doordat u bijvoorbeeld een tekort aan ijzer heeft. Het lichaam heeft genoeg ijzer nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer er sprake is van een tekort, wordt al het ijzer in de organen gestopt en krijgt de haargroei te weinig ijzer. Het is niet dat u net als bij erfelijke haaruitval kale plekken krijgt, het proces gebeurt geleidelijk en uw haar wordt in het algemeen dunner. Door de volgende voedingsmiddelen te eten houdt u uw ijzerpeil hoog genoeg:

  • Groenten
  • Fruit
  • Noten
  • Vlees
  • Vis

Oftewel, een gevarieerd eetpatroon met voldoende vitamine C.

Wat te doen bij plotselinge haaruitval?

Allereerst is het belangrijk om zelf na te gaan wat een eventuele oorzaak zou kunnen zijn. Bent u bijvoorbeeld een bepaald middel gaan slikken, heeft u uw voedingspatroon aangepast of bevindt u zich op dit moment in een stressvolle situatie. Bent u erachter gekomen wat de oorzaak is? Dan kunt u overwegen om bijvoorbeeld haargroeimiddelen te gebruiken of een haartransplantatie onder te gaan. Zijn dit geen opties voor u? Dan kunt u eens denken aan het laten maken van een haarwerk op maat.