The fine liner
Image default
Woning en Tuin

Grote tips voor een kleine badkamer

Een kleine badkamer groter laten lijken

Vind je jouw badkamer klein en benauwd? Zou je een ruim ogende lichte badkamer willen hebben? In dat geval hoef je niet meteen te verhuizen of het hele huis te verbouwen, want met enkele veranderingen, of een kleine verbouwing kun je een kleine kamer al snel groter doen lijken. Hieronder worden simpele tips gegeven waarmee je de badkamer ruimer kan laten lijken. Eerst zullen de simpele trucjes aan de orde komen waarvoor niet verbouwd hoeft te worden en daarna worden in het kort enkele adviezen gegeven waarvoor wel een kleine verbouwing nodig is.

Haal rommeltjes weg en behoud lege oppervlakten

Mooie decoratieve items, zoals een kleedje, een plant of een kaarsje zijn leuk, maar rommelig en vrijwel nutteloos. Door deze rommeltjes in een kleine ruimte te hebben, lijkt zo’n vertrek nog kleiner dan dat hij is. Minimalisme is het kernwoord als je een vertrek groter wilt laten lijken, verwijder dus alle rommeltjes en creëer daardoor gladde lege oppervlakten. Probeer de oppervlakten leeg te houden.

Hoge dichte kolomkast

Een kast neemt altijd ruimte in beslag, maar toch is die wel nodig in een badkamer. Tijdens het douchen onverhoopt in een andere kamer op zoek moeten gaan naar een nieuwe fles douchegel of crèmespoeling, is meestal onwenselijk. Voor een kast in een kleine kamer is het model van belang. Haal de lage brede kast weg en vervang die voor een dichte hoge kolomkast. Door de hoogte in te gaan met een smalle kast, neemt deze geen kostbare ruimte in beslag en bovendien lijkt de kleine badkamer door een hoge kast, ook hoger. Kijk hier voor een uitgebreid aanbod kolomkasten.

Veel verlichtingsbronnen

Goede verlichting is essentieel in de badkamer. Om een kleine badkamer groter te doen lijken, is het raadzaam om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. Als je een raam hebt, laat het raam dan vrij van raambekleding. Misschien is je privacy toch wel belangrijk? Maak dan alleen gebruik van gladde bijna transparante raambekleding. Als je nauwelijks natuurlijk licht hebt, zorg dan voor meerdere lichtbronnen in de badkamer. Verlichting aangebracht op de goede plekken, is niet alleen essentieel, maar kan een ruimte ook nog eens groter doen lijken. Wijk af van die ene lamp aan het plafond, maar breng ook verlichting aan boven de spiegel en in de hoeken. Verlichting die schijnt op een glanzende, lichtgekleurde muur vergroot het ruimtelijke effect.

Lichte kleuren op de glanzende vloeren en muren

Voor muren en vloeren geldt eigenlijk hetzelfde; zorg voor lichte kleuren met glans en zonder dessin. Vermijd op vloer en muren contrasterende kleuren en kleine tegeltjes. Wil je toch kleur, houd het dan bij (lichte) pasteltinten met glans.

Meerdere grote spiegels

Spiegels zijn sowieso geen overbodige luxe in een badkamer. Ze zijn nuttig, maar ook handig als er ruimte gesuggereerd moet worden. Om dat effect te bereiken kan er gebruik gemaakt worden van meerdere grote spiegels. Denk hierbij aan spiegels van vloer tot aan plafond. Plaats spiegels tegenover elkaar, of tegenover een raam. De spiegels zullen het licht van elkaar weerkaatsen, waardoor de badkamer opgelicht wordt. Meer licht suggereert meer ruimte. Muren met een glans vergroten het weerkaatsende effect meer dan matte muren.

Transparant of lichtgekleurd egaal douchegordijn

Het is lastig met privacy te combineren, maar ook een transparant douchegordijn is raadzaam als je de badkamer ruimer wilt laten lijken. Kies in elke geval voor een lichtgekleurd douchegordijn, zonder patroontje of figuren erop.

Kleine verbouwingen

Mocht je een kleine verbouwing in de badkamer aan willen gaan, denk eens aan een ander soort badkamerdeur. Een schuifdeur neemt minder plaats in dan een draaideur. En nu je toch aan het verbouwen bent, kun je misschien ook de wc-pot vervangen voor een hangend model. Hoewel deze evengoed ruimte in beslag neemt, geeft de leegte onder de pot een ruimtelijk effect. In de flow van de verbouwing kun je ook overwegen om verlichting in de muren te integreren, dat scheelt weer wat ruimte.

Ruimte door glans, licht en transparant materiaal

Kortom, om een kleine badkamer ruimer te laten lijken, kan het best gebruik gemaakt worden van lichte, glanzende en transparante materialen, zonder dessin erop. Verwijder losse rommeltjes en plaats een hoge smalle kast.