The fine liner
Image default
Gezondheid

Een schoonheidsideaal, bestaat dat eigenlijk wel?

Iedereen denkt bij schoonheid meteen aan vrouwen. Schoonheid is niet mannelijk. Het is ook erger voor vrouwen om niet te voldoen aan het ‘ideaal’. Wat is dat schoonheidsideaal precies? Kuipers, hoogleraar cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam, onderzocht het in vijf landen. Nederland, Frankrijk, Italië, Polen en Engeland, door mensen kaartjes voor te leggen die ze moesten ordenen van mooi naar minder mooi.

In alle vijf de landen bleken mensen het eens te zijn over de basale dingen: jong is mooier dan oud, gezond mooier dan ongezond. Daarbinnen bestaan grote variaties, en mensen hebben daar heel stellige opinies over. Er zijn opvallende verschillen tussen schoonheidsidealen die betrekking hebben op lichamen en op gezichten. Bij gezichten zijn de oordelen heel gevarieerd: kenmerken die sommigen heel mooi vinden, vinden anderen totaal onbelangrijk of zelfs lelijk. Dat hangt samen met sociale achtergrond. Lageropgeleiden vinden gewoon knap, leuk of lief het mooist. Voor jonge hoogopgeleide stadbewoners is een gezicht mooier als het niet te glad is maar ongewoon, interessant, als het iets onverwachts heeft. „Ze gebruiken dezelfde termen als voor kunst of muziek.” Een gezicht moet vooral authentiek zijn, écht. De conclusie van het onderzoek was dat er niet echt één schoonheidsideaal te benoemen is. Er zijn verschillende ‘smaken’.

Toch voelen veel vrouwen zich onzeker over hun lichaam. Vooral door de opkomst het internet en daarbij social media wordt er vaak opgekeken naar grote sterren als schoonheidsideaal. Het internet staat vol met hoe je ‘Kylie Jenner lippen’ en ‘Kim Kardashian billen’ kunt krijgen. Een borstvergroting lijkt tegenwoordig ‘normaal’ te zijn, en dit begint op steeds jongere leeftijd. Ook op late leeftijd vind een toename in cosmetische ingrepen plaats. Op Facebook komen bijvoorbeeld de ooglidcorrectie voor en na foto’s van een vriendin voorbij, waardoor ze er opeens veel jonger uitziet, en waarna ze haar vriendinnen overhaalt om het ook te laten doen.

Bezoek de website voor meer informatie : http://faceland.nl/

Gerelateerde artikelen

Testosteron verhogen voor meer zin in bed

Verschillende Hennepzaad recepten

De gevaren van Roken