The fine liner
Auto

Bedrijfsauto leasen – wel of niet doen?

Veel ondernemers overwegen om een auto aan te schaffen voor zakelijk gebruik. Een bedrijfsauto leasen kan voordeliger zijn, maar hoeft niet altijd zo te zijn. Dit hangt onder meer af van het aantal te maken kilometers per jaar. Wat betekent leasen precies? Wanneer je een bedrijfsauto least blijft deze eigendom van de leasemaatschappij (de lessor). De lessor blijft vaak ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de auto. In de meeste gevallen worden auto’s geleased door werkgevers, maar ook particulieren kunnen een auto leasen. Leasen kan verschillende voordelen met zich meebrengen:

  • geen grote investering nodig
  • je rijdt een relatief nieuwe auto
  • onderhoud regelt de leasemaatschappij
  • je bent volledig verzekerd via de leasemaatschappij

Maar er kunnen ook nadelen aan zitten:

  • er wordt fiscale bijtelling gerekend waardoor je nettoloon lager uitvalt
  • je bouwt geen no-claim op
  • hoge maandelijkse leasekosten

Wanneer is het raadzaam om een bedrijfsauto te leasen? Dat verschilt per ondernemer, bedrijf en persoonlijke situatie. Eerst moet een schatting worden gemaakt van de jaarlijks te rijden kilometers. Daarnaast hangt de waarde van de auto nauw samen met de uiteindelijke leasekosten.

Als je zakelijk veel kilometers per jaar maakt met een betrouwbare, relatief goedkope auto, dan is het wellicht verstandiger om je auto privé te blijven rijden. Ben je daarentegen juist van plan om je auto zakelijk niet al te veel te gebruiken en rijd je een relatief duur model, dan moet je het leasen van de auto in overweging nemen. Voordat je de uiteindelijke beslissing neemt is het verstandig om de voor- en nadelen goed af te wegen. Het is raadzaam om hier met een specialist zoals een accountant of belastingadviseur eens over van gedachten te wisselen. Zij kunnen je adviseren of een leaseauto fiscaal en financieel voordelig is in je persoonlijke situatie.

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.autoleasecentrale.nl/