The fine liner
Gezondheid

De gevaren van Roken

 

De gevaren van Roken

Roken is slecht voor je gezondheid en erg verslavend. Maar welke ziekten kun je krijgen als je rookt? Hieronder een kort overzicht van de risico’s van roken.

Het is zelfs zo dat rokers zeven a 10 jaar eerder doodgaan dan de niet-rokers. Hoe jonger je begonnen bent en hoe meer je rookt, vergroot de kans aanzienlijk dat je een ernstige ziekte aan het ontwikkelen bent. Veel rokers negeren vaak de gevaren, totdat ze (ongeneselijk) ziek worden.

 

Longkanker

De meestvoorkomende kanker bij rokers is longkanker. Je longen krijgen het namelijk zwaar te voortduren bij iedere sigaret die je rookt. Bijna 90% van alle gevallen van longkanker is te wijten aan tabaksgebruik in welke vorm dan ook. Wanneer je een sigaret rookt, inhaleer je tevens teerdeeltjes en een groot aantal andere kankerverwekkende stoffen. Deze deeltjes en stoffen tasten het slijmvlies van je luchtwegen aan, op deze manier kan er een tumor ontstaan. Stoppen met roken is de beste oplossing om dit te voorkomen.

Bij longkanker merk je in de vroege stadiums bijna niks. Je hebt weinig tot geen klachten. Dat is ook de voornaamste reden waarom de ziekte heel vaak te laat wordt ontdekt. Vaak zijn er al uitzaaiingen aanwezig, en is de prognose triest.

 

Chronische longaandoeningen

Als roker heb je niet alleen een verhoogde kans op longkanker, maar ook op een hele reeks andere longaandoeningen. Het gaat daarbij vooral om longemfyseem en chronische bronchitis, tesamen wordt dit ook wel COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases) genoemd.

Deze aandoening begint vaak met een onschuldig rokershoestje, waarbij je slijm ophoest. Daarnaast kun je ook last krijgen van kortademigheid en een piepende ademhaling. Eerst krijg je deze symptomen alleen bij zware inspanning, maar later mogelijk bij lichte dagelijkse bezigheden. Wanneer je de eerste symptomen denkt te herkennen, dan raden wij aan om direct te stoppen met roken. Zo beperk je de klachten en kunnen deze zelfs helemaal overgaan.

 

Meer weten over klachten van roken of tips om te stoppen met roken?

Ga dan naar www.stoppenmetroken.nl

 

Bezoek de website voor meer informatie : http://www.stoppenmetrokenpillen.nl/stoppen-met-roken