The fine liner
Image default
Architectuur

Zelf domotica aanleggen, kan dat?

Vroeger was een smart home toekomstmuziek, maar tegenwoordig duiken steeds meer slimme woningen op. Die worden aangestuurd door een slimme domotica controller, die allerlei taken automatiseert en voor meer comfort zorgt. 

Voor domotica in huis hoef je geen elektricien in te schakelen. Je kan namelijk zelf domotica aanleggen. Dat biedt allerlei voordelen.

Waarom zou je zelf domotica plaatsen?

De kostenbesparing is de voornaamste drijfveer waarom bouwers zelf een domotica systeem willen plaatsen. Een professionele installateur inhuren kost enorm veel geld. Er kruipen heel wat manuren in de voorbereidende werken, de aansluitingen en de configuratie van het systeem. Niet iedereen heeft het budget om dit uit te spenderen. Via zelfbouw probeert men dan te besparen.

Nog een reden waarom men voor zelfbouw domotica kiest, is de planning. Het is vaak moeilijk om een installateur te pakken te krijgen. Hun schema zit soms voor meerdere maanden vol. Wie snel wil (of moet) bouwen, kan dus met zelfbouw aan de slag.

Doe-het-zelf of met een pakket?

Zelf domotica aanleggen kan op twee manieren. Ofwel zoek je alles zelf uit en bestel je zelf het benodigde materiaal, ofwel maak je gebruik van een domotica zelfbouwpakket

De eerste manier is de moeilijkste, maar waarschijnlijk de goedkoopste. De kans is groot dat je jezelf eerst wat moet inlezen met de installatiehandleiding. Daarna maak je de nodige schema’s op en bestel je alle componenten bij een online elektriciteitswinkel. De installatie en configuratie doe je ook helemaal zelf. 

De tweede oplossing is gebruiksvriendelijker. Een specialist zal een domotica zelfbouwpakket samenstellen op maat van jouw woning. Hij levert het materiaal en geeft een woordje uitleg voor de installatiewerken. Door af en toe langs te komen om de werken te controleren, ben je zeker dat je geen fouten maakt. Tenslotte zorgt de leverancier voor de afwerking van de verdeelkast en de configuratie van het domotica systeem. 

Deze begeleiding is een belangrijk voordeel van smart home zelfbouwpakketten. Er is altijd iemand bij wie je terecht kan voor advies en vragen. 

Heeft zelfbouw nadelen?

Ja, er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het zelf aanleggen van een domotica systeem. Het vraagt bijvoorbeeld veel vrije tijd. Ben je iemand met een erg drukke agenda, dan is zelfbouw misschien niet de beste oplossing. Daarnaast zijn er misschien bijkomende kosten, zoals het huren van gereedschap zoals een muurfrees of breekhamers. En hoewel de leverancier regelmatig komt controleren, is hij niet altijd op de werf en bestaat er toch een mogelijkheid dat je fouten maakt die je nadien moet oplossen (en tijd kosten).