The fine liner
Image default
Internet

Online of offline?

De leegstand in winkelstraten neemt steeds meer toe, dit feit is te danken aan meerdere factoren. De middenstand lijdt duidelijk onder de economische ontwikkelingen van dit moment. Een van de factoren die een grote rol speelt bij het veroorzaken van leegstand is de opkomst van webshops. Het resultaat van de leegstand: straten worden steeds armoediger, koopkracht gaat achteruit en de ambachtelijke slager op de hoek zal ook gaan verdwijnen.

Als we webshops gaan vergelijken met fysieke winkels beginnen mensen vaak over oneerlijke concurrentie, maar niks is minder waar. De instapdrempel voor het starten is misschien laag, maar zie maar eens een goede webshop waar 5 of meer mensen van willen eten draaiende te houden. De lage instap zorgt er voor dat de concurrentie hoog en moordend is, wat er voor zorgt dat de kosten voor een fatsoenlijke webshop net zo hoog zijn of misschien wel hoger dan een fysieke winkel. De webshop dient onderhouden te worden, en men moet veel campagne voeren om bekend te geraken. Ook moet er fysieke ruimte worden gereserveerd voor opslag en kantoor. Twee giganten uit de industrie, Zalando en Bol.com hebben beide nog nooit winst gedraaid, toch zijn deze bedrijven miljoenen waard.

Natuurlijk hebben webshops wel een aantal voordelen in vergelijking met de klassieke fysieke winkels. Zo hebben webshops geen last van openingsbeperkingen of moeilijke bereikbaarheid. Met een website kan de volledige wereld worden bedient, waardoor volumes makkelijk omhoog kunnen en de inkoop dus omlaag kan. Het grootste voordeel van online is toch wel dat elke acties meetbaar is. . Met één druk op de knop krijgt men snel en gemakkelijk het gedrag van klant. Hoe geweldig zou het zijn als het ook mogelijk was om Retail analytics voor fysieke winkels op te kunnen zetten. Crumbbase heeft als eerste bedrijf van Nederland hier een start in gemaakt. Zou houden door middel van smartphones en WiFi kan men tegenwoordig een hoop feiten opmeten. Fysieke winkels zullen dus nooit volledig uit het straatbeeld verdwijnen en misschien zullen in de nabije toekomst winkelstraten weer floreren als weleer.  

Bezoek de website voor meer informatie : http://www.crumbbase.nl/