The fine liner
Woning en Tuin

Netjes gaten boren? Zo pakt u het aan!

De boormachine, een apparaat dat in iedere woning met zekere regelmaat gebruikt wordt. Denk aan het ophangen van schilderijen, een spiegel, een kast aan de muur enzovoorts. Met een boormachine boor je eenvoudig de gaten voor. Vrouwen laten deze klus vaak over aan hun man, maar dat is helemaal niet nodig. Boren is helemaal niet lastig als je het op de juiste manier doet. In dit artikel bespreken we een aantal tips, zodat ook u veilig en netjes kunt boren.

Over het algemeen kan als vuistregel worden genomen: des te harder het materiaal, des te langzamer de boor moet draaien. Maar er zijn nog een aantal handige boortips per materiaal.

 

Tips voor boren in verschillende materialen

 

In pleisterwerken boren

Pleisterwerken kunnen bij het boren snel beschadigen. U kunt de kans op beschadigingen rondom de boorplek verkleinen door deze af te plakken met plakband. Ook zult u met de boor minder snel uitglijden en zo de muur beschadigen. Het kan ook handig zijn om eerst met een centerpons een klein gaatje in het pleisterwerk te maken, op deze manier heeft u nog meer houvast met boren.

 

In hout boren

Het is belangrijk dat u in hout niet te hard boort. Rookrinkels of brandlucht zijn niet goed en echt een teken dat u te hard boort. Wanneer dit toch voorkomt, laat dan eerst de boor even afkoelen. Gebruik hiervoor geen water, maar wacht gewoon eventjes.

 

In steen boren

Wanneer u in steen gaat boren, gebruik hiervoor dan ook een steenboortje. Zet tijdens het boren een gematigde druk op de boormachine. Als u een redelijk groot gat moet boren, begin dan eerst met een wat kleiner boortje en pak daarna een steeds iets grotere. Loos tussendoor regelmatig het gruis door de boor uit het gat te trekken en laat de boor niet te heet worden. Des te heter de boor, des te groter de kans dat deze breekt.

 

In geglazuurde tegels boren

Bij het boren in geglazuurde tegels is het belangrijk dat u niet kloppend boort. U kunt dit wel doen wanneer u eenmaal door de tegel heen bent. Markeer de plek waar het gaatje komen moet en maak alvast een klein gaatje in de glazuurlaag van de tegel met een centerpons. U hebt zo meer houvast met de boormachine. Ook afplakband werkt goed om een stevige ondergrond mee te creëren voor extra houvast.

 

In kunststof boren

Veel soorten kunststof wordt week of kan zelfs gaan smelten wanneer het te warm wordt. En na afkoeling wordt het dan weer hard. Met een snel draaiende boor of een boor die wat botter is komt er warmte vrij, waardoor het geboorde gaatje weer (gedeeltelijk) dicht kan lopen. Ook kan het kleverige kunststof zich aan de boor hechten. Om dit te voorkomen is het dus aan te raden om bij boren in kunststof gebruik te maken van een metaalboor en te boren op lage snelheid.

 

Extra boortip

Maak gebruik van een afstandshouder of een afstandsringetje om zo te voorkomen dat u te diepe gaten boort. Heeft u geen afstandshouder of ringetje, plak dan een stukje gekleurde tape om de boor heen.

 

Bezoek de website voor meer informatie : http://www.vindeenstukadoor.be/pleisterwerken/